Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Leta 1826 se je na Dunaju rodil paleobotanik CONSTANTIN ETTINGSHAUSEN

Leta 1826 se je na Dunaju rodil paleobotanik CONSTANTIN ETTINGSHAUSEN je doktoriral iz medicine na Dunaju. Najprej je poučeval na tamkajšnji medicinsko-kirurški vojaški akademiji, nato pa na univerzi v Gradcu predaval botaniko in rastlinsko paleontologijo. Rastlinske ostanke je raziskoval tudi na Slovenskem in med drugim objavil monografijo o najdbah v Socki in Zagorju ob Savi. Poudarjal je južnopolóbelsko (to je avstralsko) naravo te flore, a to ni bilo povse potrjeno. Vsekakor pa je šlo za subtropsko floro, ki je pozneje v Sloveniji niso več raziskovali.

Posest nadvojvode Janeza na Meranovem nad Limbušem obiskal cesar Franc 1

Posest nadvojvode Janeza na Meranovem nad Limbušem obiskal cesar Franc 1., ki se je iz Ljubljane vračal na Dunaj. Ponosni brat je dal pozneje v steno svoje hiše vzidati spominsko ploščo z napisom: "Ko sta 16. junija leta 1830 Franc 1., moj cesar in gospodar, in njegova presvetla soproga Carolina Augusta, naš ljubljeni cesarski par, z vso prevzvišenostjo osrečila to mojo hišo, pregledala vinograde zveste Štajerske, sem jaz, Johann, nadvojvoda avstrijski, v večen spomin vzidal to ploščo ..."

V viteški dvorani mariborskega gradu koncertiral madžarski skladatelj Ferenz Liszt. Liszt se je mariborskemu občinstvu predstavil s svojo fantazijo Bellinijeve opere Norma, s skladbami Schuberta, Webra, Chopina in s svojo klavirsko priredbo Schubertove Ave Maria. Koncert, odlični glasbeni dogodek tistega časa, je pripravil mecen, baron Eduard Lannoy, lastnik poletnega dvorca v Viltužu. 2. avgusta je nastopil še v Rogaški Slatini, kjer so slovesno odprli novo zdraviliško dvorano.

Umrl je skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Anton Nedved, po rodu Čeh

Umrl je skladatelj, dirigent in glasbeni pedagog Anton Nedved, po rodu Čeh. Sodeloval je pri ustanovitvi Glasbene Matice – leta 1872, nasploh pa ima Anton Nedved velike zasluge za razvoj glasbenega šolstva in glasbene kulture na Slovenskem.

Josip Tičar in Jernej Demšar sta v Kranjski Gori ustanovila reševalno postajo – prvo gorsko reševalno službo v Sloveniji. Prva dokumentirana reševalna akcija v naših gorah je potekala že julija 1822, ko je strela na vrhu Triglava ubila gorskega vodnika Antona Korošca – njegovo truplo so z vrvmi spustili v dolino.

Nacistični okupatorji so v Framu iz maščevanja ustrelili 25 talcev.

V Ljubljani se je končalo petdnevno protikomunistično zborovanje katoliških duhovnikov pod vodstvom škofa Rožmana

V Ljubljani se je končalo petdnevno protikomunistično zborovanje katoliških duhovnikov pod vodstvom škofa doktorja Gregorija Rožmana. Navzoči duhovniki so sprejeli resolucijo, v kateri so obsodili OF kot komunistično organizacijo in pozvali Slovence, naj se družno z véliko nemško nacistično armado bojujejo proti komunizmu.

Sproščene so bile cene za več kot 200 predmetov

Sproščene so bile cene za več kot 200 predmetov. Sprostila sta se tudi uvoz in dajanje potrošniških kreditov, za katere niso bili več obvezni poroki, temveč so se po novem zavarovali pri zavarovalnici.

V obleganem Sarajevu je pod strelom srbskega ostrostrelca umrl časnikar Mladine Ivo Štandeker. Pred petimi leti (2001) so v naselju Dobrinja odkrili spominsko ploščo posvečeno Štandekerju v katero je vklesan njegov stavek: “Rad imam mesta, ne pa tistih, ki jih uničujejo”. Še vedno pa ni povsem jasna usoda posmrtnih ostankov drugega slovenskega novinarja, ubitega v BiH, Alojza Krivograda, ki je bil zaprt v Foči oziroma Srbinju, od koder se je za njim zgubila vsaka sled. Po nekaterih podatkih naj bi bil v votlini v bližini Foče, kjer so pred petimi leti odkrili množično grobišče.

Na Brdu pri Kranju sta se srečala ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški George Bush.