Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

V Ljutomeru je bil organiziran prvi od 18-ih slovenskih taborov

V Ljutomeru je bil organiziran prvi od 18-ih slovenskih taborov; na njem se je zbralo okoli 7 tisoč ljudi. V taborskem gibanju so mladoslovenci zahtevali enako¬pravnost slovenščine in Zedinjeno Slovenijo. Ob 90-letnici Tabora so na kraju tabora – v Sršenovem logu v Ljutomeru – odkrili spomenik.

V Gorici je bilo ustanovljeno akademsko društvo Adrija

V Gorici je bilo ustanovljeno akademsko društvo Adrija, ki so ga oblasti leta 1927 prepovedale. Bilo je formalno nestrankarsko, vendar blizu liberalcem.

Rodil se je skladatelj Bojan Adamič

Rodil se je skladatelj Bojan Adamič. Skladal je zabavno vokalno in instrumentalno glasbo, popevke, aranžmaje in scensko glasbo. Bojan Adamič je začetnik slovenske moderne plesne in zabavne glasbe, obenem pa pionir slovenske filmske glasbe.

Na Ptuju so bili premazani napisi na številnih nemških trgovinah in lokalih

Na Ptuju so bili premazani napisi na številnih nemških trgovinah in lokalih, v znak splošnega odpora proti nemštvu.

V Ljubljani sta se sestali komisiji Slovenije in 5. armadnega območja, razpravljali pa so o umiku JLA iz Slovenije

V Ljubljani sta se sestali komisiji Slovenije in 5. armadnega območja, razpravljali pa so o umiku JLA iz Slovenije, ki naj bi bil izveden do konca septembra. 4 dni pred tem sestankom je general Blagoje Adžić na zasedanju armadnega generalštaba povedal, da je predlog umika iz Slovenije zgolj taktična poteza, dokler se armada ne konsolidira.

produkcija: i-resitve.net