Na današnji dan nastaja v sodelovanju z rubriko "Spominčice", ki je na sporedu na Radiu Maribor, vsak dan ob 7.40 in ob 16.40 uri

Na današnji dan leta 1701 se je končal zadnji veliki čarovniški proces na Slovenskem. V 13. stoletju so čarovništvo razglasili za krivoverstvo in s tem za zločin z vidika cerkvenega nauka in civilnega prava. Obsojene so sprva obešali, od 14. stoletja naprej pa sežigali na grmadi. Na Slovenskem je bilo največ čarovniških procesov v drugi polovici 17. stoletja. Leta 1701 so v Ribnici na Dolenjskem po treh dneh mučenja obsodili Marijo Češarkovo. Ta je po mučenju priznala svoja zla dela in naštela imena vseh, ki so se shajale na Kleku. V ohranjenem zapisniku piše, »da so jo po božji postavi in cesarskih zakonih obsodili na obglavljenje, truplo pa naj se vrže na grmado in poplnoma sežge v prah in pepel!«

Rodil se je slovenski pesnik, jezikoslovec, zgodovinar Urban Jarnik

V potoku v Ziljski dolini rodil slovenski pesnik, jezikoslovec, zgodovinar in ljudski prebuditelj Urban Jarnik. Leta 1832 izdal prvi slovenski etimološki – pomenoslovni – slovar, prvo slovensko mladinsko knjigo »Zber lepih ukov za slovensko mladino« pa je objavil že leta 1814. Dolga leta je zbiral jezikoslovno, predvsem imenoslovno in narečno gradivo. Z narodopisnimi, imenoslovnimi in etimološkimi prispevki ter zgodovinskimi članki je utemeljeval avtohtonost in legitimnost slovenskega življa na Koroškem. Pomemben pa je tudi za razvoj sadjarstva. Umrl je leta 1844.

V Zimici se je rodil duhovnik, pravnik in politik Marko Kranjc.

V Zimici se je rodil duhovnik, pravnik in politik Marko Kranjc. Bil je tajnik Slovenske ljudske stranke v Celju in v Mariboru; v času šestojanuarske diktature je bil zaprt oziroma interniran. Leta 1935 je postal tajnik Jugoslovanske radikalne skupnosti v Mariboru, aprila leta 1941 pa je v Celju sodeloval pri poskusu pogajanj bana Natlačena z nemško vojsko. Postal je član Narodnega sveta, sodeloval pri ustanavljanju ilegalne vojaške organizacije Slovenske ljudske stranke Slovenska legija in pri ustanovitvi Slovenske zaveze. Spomladi leta 1944 so ga nemške oblasti zaprle, po izpustitvi pa je živel v ilegali. Kot član Narodnega odbora za Slovenijo se je po osvoboditvi z britanskimi oblastmi pogovarjal o predaji domobrancev, pozneje pa je kot duhovnik deloval v Rimu.

V Gorici se je rodil poročnik bojne ladje Sergej Mašera.

V Gorici se je rodil poročnik bojne ladje Sergej Mašera. Leta 1932 je v Dubrovniku končal pomorsko vojaško akdemijo. Aprila leta 1941 je bil topniški častnik na rušilcu »Zagreb«. Da po kapitulaciji jugoslovanske vojske ladja ne bi prišla v roke italijanskih okupatorjev, jo je 17. aprila istega leta skupaj z Markom Spasićem razstrelil v Kotorskem zalivu. Oba sta ostala na ladji in se skupaj z njo potopila.

Deželna vlada Slovenije je sklenila v okrajih Maribor, Celje, Slovenj Gradec in Radovljica ustanoviti naglo sodišče. Njegov namen je bil zatreti nevarno delavsko gibanje.

Občinski svet mesta Maribor je imenoval divizijskega generala Rudolfa Maistra za prvega častnega meščana mesta Maribor.

Začela se je prva, slovesna otvoritvena oddaja Radia Svobodni Maribor

11. maja 1945 ob 13. uri se je začela prva, slovesna otvoritvena oddaja Radia Svobodni Maribor. Otvoritev radia Svobodni Maribor je velik trenutek za Slovence, še posebej za Štajerce, je kasneje zapisal kronist časopisa Novi Čas.

Pri Borovljah na Koroškem so se še zadnjič spopadli slovenski domobranci in partizani

Istega dne so se pri Borovljah na Koroškem še zadnjič spopadli slovenski domobranci in partizani. Na partizanski strani je bilo 180 mrtvih, na domobranski le nekaj. Spopad pri Borovljah, že po kapitulaciji nemških sil in formalnem koncu 2. svetovne vojne v Evropi, je še poglobil sovraštvo med sprtima slovenskima vojaškima stranema.

Zgodil se je prvi incident po tem, ko je Hrvaška slovenskim ribičem prepovedala ribolòv v svojem morju.

Hrvaška pomorska policija je piranskemu ribiču odvzela mreže, ker je lovil približno miljo od Savudrijskega polotóka proti sredini Piranskega zaliva. To je bil prvi incident po tem, ko je Hrvaška slovenskim ribičem prepovedala ribolòv v svojem morju.

Zamejski Slovenec in pisatelj Boris Pahor je bil sprejet v Red legije časti

Zamejski Slovenec in pisatelj Boris Pahor je bil sprejet v Red legije časti, kar pomeni sprejetje v vitežki red in prjetje najvišjega francoskega odlikovanje, ki ga podeljuje predsednik Francije na predlog vlade. Odlikovanje legije časti (Legion d'honneur) je ustanovil Napoleon Bonaparte 19. maja 1802 kot najvišje in je zamenjalo vsa dotedanja